Några tankar om att vara kritiskt och inte tro på allt som serveras inom den andliga sfären.

”DU ÄR DET MEST SKEPTISKA MEDIUMET, CAROLA”

Det var en kompis som sa det till mig när jag utbildade mig till medium. Det var menat som en komplimang det där med att jag var skeptisk och jag tog det verkligen så också. Visst är det väl sunt att inte vara blåögd och lättledd utan att istället tänka och känna efter vad som resonerar med en själv?

Den andliga djungeln

Inom den andliga rörelsen finns det saker vi vet (vår egen sanning), saker vi inte vet (men som kan vara rimligt utifrån det vi vet), och så finns det såklart saker vi inte alls kan köpa. Det finns väldigt många olika aktörer och inriktningar, så därför refererar jag det som den andliga djungeln.

Det är viktigt att man förstår att även andliga utövare är människor och att det finns de som utger sig själva för att vara andliga ledare/utövare etc fast de faktiskt inte förståelse för det de gör eller helt ärliga motiv. Det handlar om att ha sunt förnuft och lita på sin känsla. Jag tror på att man alltid ska försöka vara öppen för att ta in ny kunskap & nya perspektiv. Och för mig är det självklart att man visar respekt även mot de som man inte håller med.

Forskning och fakta

Inom parapsykologi finns fakta från forskning och även pågående forskning, så i framtiden är jag säker på att det kommer fram ännu mer evidens och förklaringar som blir både kända och allmänt accepterade. Det är för mig logiskt att vi inte kan mäta och göra empiriska studier av allt, så har det alltid varit. Men tänkt så mycket som inte var vetenskap ”igår” – som är det idag! 

 Mediumförbundet arbetar för att skapa kvalité och gemensamma riktlinjer för bla etik i branschen. På hemsidan finns en sida med aktiva aktörer som också är medlemmar i förbundet. På hemsidan kan man även hitta några aktörer som bedriver forskning och länkar till forskning som sker i nutid och som skett tidigare. Du kan läsa mer om det här. I Mediumförbundets blogg finns flera intressanta inlägg där skribenterna hänvisar till eller informerar om forskning i branschen. Superbra!

Slutligen

Jag önskar att alla sökande personer, alla vars nyfikenhet och längtan efter något ”mer” i livet än det pågående ekorrhjulet, är lite källkritiska, även inom det andliga. Det är viktigt att förstå att man inte bara kan följa sin magkänsla, eftersom den kan vara påverkad av tex rädslor och därmed inte alltid visar sin egen själs visdom. Ta till dig det som resonerar med dig, men var även öppen för att ändra åsikter, och tro för all del inte att allt inom den sk andliga och mediala världen är sant. Jag önskar ingen att villa bort sig i den andliga djungeln.

Tips! Här är en länk till min artikel om Självkännedom

Tyckte du om det här inlägget?

Om du vill kan du prenumerera på nya inlägg & nyheter från Att Vara Nu direkt till din e-post.

Similar Posts