Att Pilgrimsvandra innebär olika saker för olika människor och det behöver inte förknippas med någon religion. För mig är det ett sätt att komma i kontakt med mitt inre och finna harmoni. Vandring i ensamhet och/eller under tystnad gör att jag hamnar i ett tillstånd där jag känner mig i absolut samspel med mig själv och omgivningen. Det tar fram känslan av att vara en liten del i universum, av naturen och leder till oförglömliga möten med andra människor.

Pilgrimsvandra

Att vara i det under en längre tid och under enkla förhållanden är en lisa för själen och självet. Jag har aldrig lärt mig så mycket om mig själv som när jag varit ute och på mina vandringar, så jag rekommenderar varmt alla att prova pilgrimsvandra någon gång under sin livsresa.

Kropp själ och ande

Att pilgrimsvandra förknippas ofta med religion men för mig handlar det om en andlig aktivitet som är helt religionsoberoende. Pilgrimsvandring stärker din kropp, själ och ande. Att kroppen stärks kan nog alla skriva under på utan större förklaring, med själ och ande menar jag att vandringen hjälper oss komma i kontakt med vårt inre. Genom att stänga ute vardagen och monotont vandra släpper vi fram och bearbetar tankar och minnen. Det som är viktigt för oss på riktigt blir tydligare och allt detta utvecklar oss som person, som själ. Under en pilgrimsvandring blir det också tydligt att vi endast är en del i ett mycket större sammanhang, att det finns något som är mycket större än oss själva och att vi endast är på jorden en liten stund – därav stärkt anden/andligheten.

Att vara nu
Klosterleden

Pilgrimens sju nyckelord sammanfattas ofta som ett ord nämligen FETBLAD. Det står för frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Jag tolkar de sju nyckelorden utifrån min personliga livsåskådning och tycker att dessa orden sammanfattar känslor, händelser och reflektioner under en pilgrimsfärd.

Under en vandring har man frihet från vardagens ansvar och frihet i tid och handling. Enkelheten består i att mycket av det du har att tillgå är endast det du bär med dig i din packning, i enkelheten finns också en frihet och bekymmerslöshet.

Tystnaden leder till eftertanke och reflektion under resan, man stimuleras inte på samma sätt som ofta emma i vardagen vilket leder till en frid och möjlighet att komma i kontakt med sådant man ofta annars inte gör, man börjar höra fler ljud från omgivningarna och kan lättare lyssna till tankar man bär inom sig.

Bekymmerslösheten infinner sig också eftersom den uppgift man har (och kan utföra) är att just gå framåt, att vandra. Man sätter vardagslivet på vänt och i det enkla finns inte vardagens problem.

Långsamhet fyller också sin funktion, man har inte bråttom till något eller tider att passa och man färdas till fots, det tar den tid det tar. Andligheten kommer nära eftersom den vardagliga tillvaron som ofta är fylld med distraktioner inte är närvarande och du blir mer ”ett med universum”. Inre tankar och existentiella frågor har lätt att komma till ytan i det enkla och fria pilgrimslivet.

Flera pilgrimer jag mött beskriver hur de upplever att deras magkänsla eller intuition underlättat vandringen, ex genom att hitta tillbaka till rätt stig, funnit en bra vattenkälla eller sovplats.

Ordet delande beskriver hur man både ger och får tillbaka när man pilgrimsvandrar. Man delar tankar, erfarenheter, kanske måltider eller till och med sovplatser med andra människor. Man delar också naturens resurser och även om varje resa såklart är individuell så delar man ju faktiskt även själva resan med andra pilgrimer, både med de som gått före och de som kommer efter.

Pilgrim i Sverige

Som pilgrim i Sverige kan du lägga upp din vandring utifrån just dina krav på bekvämlighet och service efter vägen. Det finns några mer kända pilgrimsleder med tydlig uppmärkning och närhet till service (som kost och logi) och ibland kan du till och med leja för skjutsning av din packning. Du kan även välja att pilgrimsvandra på någon av de leder som inte är lika väl utmärkta i naturen och som är mer eller mindre helt utan service. Ska du vandra efter någon av de mindre kända lederna behöver du oftast ha med en bra karta och kanske till och med ta med mat, vatten och boende (ex tält) för flera dagar. Lägg märke till om det är mycket nivåskillnader i kartan och kom ihåg att planera för att det tar längre tid att vandra där det är svårare terräng, ex bergigare miljöer än på slättland.

Du kan såklart också välja dagsturer utmed någon av pilgrimslederna, de mer kända har ofta etapper utmärkta på en karta och för andra behöver du själv planera dina etapper. Jag har listat några av Sveriges pilgrimsleder här.

Sankt Olafs leden

Lägg gärna in tid till flera raster också för att njuta av naturen och av att ”bara vara”. För mig är själva vandringen målet, så jag tycker inte att man behöver lägga ner massor av pengar eller långa resor till en speciell pilgrimsled om man inte har möjlighet. Det går lika bra att pilgrimsvandra efter en stig i skogen i närmiljön eller på en vandringsled som kanske inte direkt förknippas med just pilgrimsvandring.

Förr i tiden var det vanligt att man av religiösa skäl skulle genomföra minst en pilgrimsvandring, men det var inte alls så andligt eller religiöst som man kanske tror. Till exempel kunde den som vara rik betala en fattig att genomföra pilgrimsresan åt en, och på så vis skaffa sig ”Guds nåd”. Idag har vi inte samma rädsla för kyrkan och ”gud” så vi kan genomföra vandringarna om vi vill, och kan, för vår egen skull – och på vårt egna sätt.

Riksförbundet Pilgrim i Sverige arbetar för att lyfta fram pilgrimstraditionen i ett historiskt och nutida perspektiv, bidrar till att märka upp leder och inte minst med att informera om Allemansrätten.

Utrustning

Jag ska försöka lista några av de knep och tips som jag tycker underlättat när jag pilgrimsvandrat. Först och främst gäller det att tänka enkelt, packa inte med för mycket och håll vikten nere på allt du ska bära med dig. Det kan vara knepigt att välja vad som ska med ner i ryggsäcken, men du vill inte bära för tungt och du klarar dig oftast med mycket färre saker än du tror. Vill Du inte läsa allt om utrustning så kan du klicka här för att scrolla förbi det här avsnittet.

Det börjar såklart med en bra ryggsäck som du ska kunna spänna ordentligt över höfterna för att avlasta axlarna. Ska du köpa en ny så kolla efter en lätt men stadig variant som är justerbar efter din rygg. Jag packar allt sorterat i olika påsar för att enkelt kunna hitta och ta fram ex köket eller extra tröjan. Jag har hellre lite extra utrymme över än en proppfull ryggsäck när jag startar resan. Jag brukar alltid ha med någon säkerhetsnål också för att kunna torka ex strumpor utanpå ryggsäcken utan att riskera tappa dem på vägen.

st olavs leden
Sankt Olavsleden

Skor/kängor är superviktigt så gå gärna in dem ordentligt innan en längre tur. Tänk på att fötter ofta kan svälla så köp inte trånga skor i tron om att du töjer ut dem. Förmodligen får du någon blåsa eller blämma om du ska vara ute på en långvandring och för den sakens skull brukar jag tejpa med sporttejp för att stärka utsatta områden och förhindra hudskador. Skavsårsplåster som Compeed fungerar inte för mig under vandring, det blir bara en kladdig röra efter några timmar i skorna. Sporttejp sitter kvar och både förebygger och skyddar blåsor från att utvecklas mer. Jag tar alltid med ett par sandaler (slip-in) som jag får vila fötterna i efter en lång vandringsdag, de väger lite och avlastar hälarna när jag är i camp. Blåsor på tår, hälar och ovansida fot läker oftast bra och går att vandra vidare med men skulle du få tryckblåsor under foten så är det inte lika bra. Enligt min erfarenhet är det vila som gäller tills det är läkt. Håll noga koll på dina fötter och försök att lätta på packningen om du märker att du har en tryckblåsa på gång. Vid ett tillfälle har jag faktiskt fått skicka hem delar av packningen per post och kunde fortsätta vandringen eftersom ryggsäcken blev ett par kilo lättare.

Strumpor! Här går åsikterna isär och det är kanske en smaksak huruvida man ska ha dubbla sockor eller inte. Många menar att dubbla strumpor förhindrar skav, men jag upplever det obekvämt och har istället hittat en favoritsort av merinoull. De är ganska billiga, torkar snabbt och jag byter strumpor ofta under vandringen, vilket i kombo med sporttejp fungerar superbra för mig. Jag tejpar alltid hälarna innan jag börjar gå på morgonen, och om jag får en känning så lägger jag på tejp där innan det ens syns någonting på huden.

När jag pilgrimsvandrar under sommartid har jag med mig en regncape som når över ryggsäcken och luftigt hänger ner. För att skydda benen har jag regn-damasker som jag gjort genom att klippa av benen från ett par regnbyxor och sedan tråcklat fast en ögla av ett resårband på utsidan av varje ben, vid höften. Resårbanden från byxbenen trär jag sedan på mig runt midjan och på så sätt får jag en luftigare miljö för skrevet än om jag haft hela regnbyxan på 🙂 Visst kan det vara superskönt med svalkande regn en varm sommardag, men man blir nedkyld efter en stund så man behöver ett luftigt regnskydd.

Vandringsstavar i lättmetall gör susen när man börjar bli trött, både för balans och som hjälp i backar- både uppförs och nedförs. Försök att hitta ett par som är så lätta som möjligt. När jag skulle köpa stavar så kunde jag inte hittat tillräckligt lätta stavar i någon av de vanligaste sportbutikerna, så jag beställde istället via nätet för många år sedan. De kanske kostar lite mer men det är verkligen värt att ha ett par som är lätta, så jag har inte ångrat det köpet. Köper du stavar som är ihopfällbara så får du enkelt med dem i väskan om du vill. Passa även på att köpa ett par extra pluppar (de som är på spetsarna) de så småningom slits ut och det är inte lika effektivt att vandra på sommaren med ”vinterspetsarna” framme.

gasolkök
Middag vid Kustleden

Vatten, mat och snabb energipåfyllnad behövs också planeras. Tar du med din egen proviant eller finns det kost att köpa efter vägen? Du gör av med massor av energi bara av att vandra en dag och ändå mer om du dessutom bär packning eller vandrar i kuperad terräng. Så tänk inte kalorisnål mat utan mer att du kommer behöva (och troligen vilja) äta mer än vanligt. En bit choklad eller nötter är toppen att ha med om man behöver snabb energipåfyllnad.

Blöt mat är tung så därför är torkad mat ett bra alternativ, eller kanske en kombination, beroende på vilken vandring du gör. Jag gillar faktiskt en del av den torkade maten som finns i handeln, men den är ganska dyr och det är inte så svårt att torka sina egna maträtter och ta med ut på tur. Till exempel en köttfärssås kan bres ut på plåt och torkas i ugnen för att sedan förvaras i papperspåse tills det är dags att tillaga. Lite varmt vatten på det så sväller det inom några minuter till mumsfilibaba igen.

Jag använder ett pyttelitet gaskök, som man kan skruva direkt på gasflaskan. Det känns alltid skönt att få i sig varm mat innan läggdags och jag gillar även att få i mig något varmt när jag vaknat på morgonen.

attvaranu
Vattentapp för vandrare i England (South Downs Way)

Det är viktigt med mat men det viktigaste är ändå vatten. Jag brukar ha med en tom petflaska på 1,5 l i ryggan utifall jag hittar vatten och behöver ta med till dricka eller nattcamp. Rent viktmässigt så är tomma petflaskor lättare än de flesta vattenflaskor man kan köpa, så jag tycker det är bäst att inte kosta på dyra köpeflaskor. Jag har även alltid två mindre flaskor för dricksvatten lättillgängligt i höftbandet på ryggan. Numera finns det ju också flaskor med vattenrening inbyggt i sig, och jag tycker att jag känner mig tryggare i att dricka från bäckar när jag använder det.

Vandringstips

Stäng av dig från vardagen och livet där hemma så gott det går. Om du har möjlighet så är mitt tips att stänga av din telefon under hela eller delar av vandringen (åtminstone under dagtid). Kanske kan du bestämma att du får fota med din telefon, men inte lägga ut det direkt utan samla det till någon dag framöver. Ju mer du kopplar bort dig, ju enklare kopplar du av. Och det är ju bara för ett tag. 🙂

Tid! Ge dig själv tid att bara njuta och lyssna till ditt inre under din resa. Ta in omgivningarna med alla sinnen och låt de tankar komma som kommer. Stanna upp där du själv känner att du vill vila en stund. Ge dig tid att prata med människor du möter och planera inte så mycket.

Lita till din magkänsla och följ den så kommer du förmodligen upptäcka saker under ditt äventyr som du inte förväntat dig och som ger dig minnen för livet.

Vadstena
Vandringssstavar utanför Pilgrimscentrum i Vadstena

Ha pilgrimens sju nyckelord i minnet och reflektera över dem då och då, kanske på kvällen så kanske du kommer omvärdera saker i ditt liv eller upptäcka nya sidor hos dig eller de som lever i din närhet.

Passa även på att meditera när du ändå är ute för att pilgrimsvandra! Jag har gjort en artikel om meditation som du kan läsa genom att klicka här. I den står det om alla fördelar med meditation som forskningen kommit fram till. Där finns även tips på bra meditationer och hur du kan göra för att komma igång om du inte mediterat förut.

Pilgrimsleder i Sverige

I Sverige finns många pilgrimsleder som förr gick längst de leder som människor brukade för att ta sig till marknader och kyrkor. Det är helt enkelt efter de vägar där de gamla forbönderna for, eller efter de gamla kungsvägarna och efter vägar som förde oss vidare ut till pilgrimsmål utanför Sverige.

Många av dessa äldre vägar är numera trafikerade vägar och även om en del pilgrimsleder bitvis går utmed asfaltsvägar försöker de som sköter om lederna att lägga dem på härliga stigar och i naturmiljö, eftersom det är på det viset vi helst vill ta oss fram till våra pilgrimsmål.

Under medeltiden pilgrimsvandrade man till heliga gravplatser som tex Jerusalem, Rom, Santiago de Compostella. År 1545 förbjöd Gustav Vasa människor att pilgrimsvandra i Sverige, men på senare tid har det blivit mer populärt igen, så leder rustas upp och nya leder tillkommer. Dag Hammarsköldsleden är ett exempel på en modern led man kan pilgrimsvandra. Den ingår som en del av Kungsleden i fjällvärlden och har sju särskilda meditations platser.

kaga kyrka
Kaga Kyrka utanför Linköping byggdes redan på 1100-talet

Många av våra Svenska pilgrimsleder går ihop antingen i Birgittavägarna som leder till Vadstena eller i Sankt Olavsvägarna som leder till Nidarosdomen i Trondheim. På Svenska kyrkans site kan man se en karta över det här ledsystemet och även läsa mer om kristna kyrkans syn på pilgrimsvandring.

Här nedanför är tips på några pilgrimsleder i Sverige:

Sammanfattning

Att pilgrimsvandra förknippas ofta med religion men för många handlar det snarare om ett äventyr som är helt religionsoberoende.

Det finns många pilgrimsleder i Sverige. I Sverige har vi två större nätverk av pilgrimsleder och det är Birgittavägarna som går till Vadstena och Sankt Olavsvägarna som går till Nidarosdomen i Trondheim.

En del leder är omskötta med spångar och tydliga markeringar och har service såsom affärer, boende och restauranger i närhet av leden. Andra leder är kräver att man införskaffar och följer en karta och själv tar med sig proviant, vatten och ex tält för flera dagar.

När du ska packa inför en lång vandring är det bra om du kan hålla vikten nere på allt eftersom du ska bära det med dig.

När du pilgrimsvandrar stärker du din kropp, själ och ande när du under vandringen kommer i djupare kontakt med dig själv och reflekterar över existentiella frågor. Till stor del beror det på att man ”stänger vardagslivet” ute och fokuserar på ”nuet” mer än vanligt när man pilgrimsvandrar.

De sju nyckelorden för pilgrimen är frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. För att komma ihåg dem kan man ta första bokstaven från varje ord och lägga ihop till ordet FETBLAD. Reflektera gärna över orden och vad de betyder för dig under din vandring! Lycka till!

Tyckte du om det här inlägget?
Då kan du prenumerera på nya inlägg & nyheter direkt till din e-post

Similar Posts