självförtroende

Här har jag listat några saker som är bra att tänka på/arbeta med för att öka sitt självförtroende. Reflektera kring tipsen och skriv gärna ner några mål på vad du vill/behöver göra.
OBS! Tipsen är inte rangordnade efter vad som är viktigast, så läs alla och lägg fokus på det du behöver just nu.

1. Ta Hand Om Dig

Gör det du kan för att må bra! Ta hand om din kropp genom att sova bra, motionera och äta sånt som du vet att din kropp mår bra av. Om du har problem med sömn eller kost så ta itu med det, tveka inte att söka hjälp om du behöver det. Sömn och kost är jätteviktiga för ditt välmående och såklart också för ditt självförtroende. Det kan låta tungt att börja motionera om man inte är van med det, men faktum är att även lite rörelse varje dag ökar välmåendet. Man behöver absolut inte träna för att få snyggare kropp utan träningen ska syfta till att få dina välgörande hormoner i kroppen att vakna till. En promenad några gånger i veckan kan räcka gott. Du kommer troligtvis känna dig nöjd med att du tagit dig tid och gett dig själv omsorg. När du utför självvårdande aktiviteter ger du dig själv kärlek – och kärleken till dig själv är en väsentlig del av ditt självförtroende. För att få ytterligare hjälp på traven med att öka självförtroendet är det också viktigt att du håller din hygien, ditt utseende & din klädsel på en nivå så att du känner dig fräsch. När du känner dig hel, ren och fin har du automatiskt ökat ditt självförtroende några snäpp.

På 1177.se kan du läsa mer om sömn, om kost och om motion

2. Agera som att du redan har självförtroende

Använd din fantasi och agera/bete dig som att du redan har ett bra självförtroende. När du försätter dig i den sinnesstämningen kommer hjärnan tillslut att tro att det är sant! Forskningen har kunnat visa att ”Fake it til you make it” fungerar! Sträck på dig och var rak i ryggen, visa dig självsäker och trygg. Se hur andra agerar och för sig, imitera en förebild som har gott självförtroende. Personer i din omgivning kommer tycka att du utstrålar självförtroende och behandla dig så som du har det – vilket i sin tur faktiskt kan hjälpa dig att öka ditt eget.

3. Var Påläst

Skaffa kunskap – läs på och/eller lär dig av andra inom det område du behöver eller intresserar dig av. Har du talang eller brinner för någonting särskilt – så fortsätt utveckla dig inom det. Ditt självförtroende ökar när du har genuin kunskap inom ditt område. Se också till att du alltid är väl förberedd inför någon uppgift som utmanar dig. Förberedelserna motar känslan av att misslyckas – så läs på och öva mycket.

4. Ta Ansvar

Håll det du lovar dig själv och andra – ditt självförtroende ökar när du tar ansvar. Se till att utföra uppgifter som behöver göras och låta dem inte släpa efter. Det gnager att ha saker man borde gjort hängande över sig och det lättar när ”att-göra listan” är utförd. När du märker att du klarar av att utföra de uppgifter som behöver göras växer du. Att prioritera och att säga nej är också ett sätt att ta ansvar. Sätt gränser för vad du tillåter andra att kräva av dig.

5. Goda Vanor

Gör dig av med dåliga vanor som sänker dig genom att byta ut dem mot goda vanor som istället lyfter dig. Vanor kan vara svåra att ändra, men med uthållighet och beslutsamhet går det. Skriv ner de vanor du vill ändra och fokusera sedan på att vänja dig av med en ovana i taget under en månads tid. Dåliga ovanor är inte bra för självförtroendet – men om du lyckas ändra dem får ditt självförtroende en superboost!

6. Var lösningsfokuserad

Försök att vara lösnings orienterad och att inte fokusera på problemen. Att klaga, att se sig som ett offer eller tänka att livet är fullt av problem dränerar ditt självförtroende. Vänd dina tankemönster så att du försöker hitta lösningar på hur du ska kunna förändra. Ofta ser vi hur andras fel och brister påverkar vårt liv negativt, men istället för att klaga eller tjata behöver vi försöka förstå den personens perspektiv och acceptera dess tillkortakommanden. Det är nästan omöjligt att ändra andras vanor eller brister så det är lättare att ändra sitt synsätt på dem. Acceptera personen som hen är och ta ställning till om du vill förändra eller avsluta din relation eller om du kan leva med ”felen”. ”Take it, solve it or leave it.” Samma princip gäller för organisationer som ex arbetsplatser. Ditt självförtroende växer när du tar ansvar och löser dina problem.

7. Var positiv

Det är lätt att dras ner i negativa tankar så var uppmärksam på när såna tankar dyker upp. När du är medveten om dina negativa tankar kan du lättare vända dem. Det är helt okej att inte kunna eller klara allt, ditt självvärde ligger inte i det. Om du vill öka ditt självförtroende kan du inte tänka nedvärderande tankar om dig själv, utan när dessa tankar kommer upp behöver du snällt ”mota dem i grinden”. Ex ”Jag gör mitt bästa”, ”Det jag gör duger”, ”Jag är tillräcklig” osv. Ge dig själv den uppmuntran såsom du skulle råda ditt eget barn/kompis/älskad person som uttryckte sig så om sig själv. Stötta dig själv genom ”egenpepp”.

8. Var modig

Identifiera om dina nedvärderande eller negativa tankar egentligen är dold rädsla. Tex ”Jag kan/vill inte”, ”Bättre om nån annan gör det”, ”Hen gör det, men jag skulle aldrig” osv. Gör dig medveten om var dina rädslor finns. Utmana dina rädslor genom att genomföra det du tänkt – trots dem. (Vad är det värsta som skulle kunna hända?) Använd ditt förnuft och utmana dig inom rimliga gränser. När du möter din rädsla minskar den och när din hjärna förstår att det du gör inte är ett hot så försvinner rädslan helt. Ibland behöver man möta rädslan flera gånger innan det undermedvetna lugnar sig och släpper greppet om dina tankar. Både att utmana sig och att övervinna rädsla är väldigt bra för självförtroendet.

9. Stressa ner

Upplever du (eller andra i din omgivning) dig som stressad så lyssna på de signalerna och vänta inte med att varva ner. Ta kroppens varningssignaler på allvar och vila när du behöver det. Ibland uppstår det situationer då man aktivt behöver sänka sin stressnivå. Att vara medveten i nuet minskar din stress och oro inför svåra uppgifter. Ta några minuter och gör andningsövningar eller meditera för att lugna ner dig. Det stärker självförtroendet att klara av att hålla stressnivåerna nere. Var medveten om att när man är stressad och talar talar man ofta för snabbt. Försök hålla dig närvarande i samtal med andra, tala medvetet tydligt och långsamt för att skapa förtroende – på så vis kommer du lättare göra din röst hörd. Att bli lyssnad på är viktigt för självförtroendet, så lägg vikt på att möjliggöra för andra att lyssna på det du har att säga.

Läs mer om stress och medveten närvaro (Länk till 1177.se)

10. Ta Små Steg

Sätt inte för höga krav på dig själv och lägg en relevant ribba för dina mål! Se till att dina mål är möjliga att nå inom en rimlig tid, så att du verkligen genomför dem. När du märker att du klarar av att nå dina mål kommer ditt självförtroende växa.

Slutligen..

Nu har du läst om & reflekterat kring självförtroende, men hur bra självkännedom har du? Jag har skrivit ett inlägg om det och den artikeln kan du läsa här.

Tyckte du om det här inlägget?
Då kan du prenumerera på nya inlägg & nyheter direkt till din e-post

Similar Posts